Waarom zingt Springsteen in Glory Days over ‘that speedball’?

honkbal

“I had a friend was a big baseball player
back in high school
He could throw that speedball by you
Make you look like a fool boy”

Ik vond het altijd maar een rare tekst in Bruce Springsteens Glory Days. Iedere honkballer weet toch dat de worp waar Springsteen op doelt een fastball heet? Waarom zingt hij het dan over een speedball?

Synoniem

Op zoek naar een antwoord vond ik op de site van NBC Sports een artikel waarin redacteur Craig Calcaterra het opneemt voor de zanger uit New Jersey:

“We must stop our complaints now, as “speedball” is legit baseball terminology. Or at least it’s not unprecedented baseball terminology.”

Volgens de Dickson Baseball Dictionary is speedball namelijk een synoniem voor fastball, en werd de uitdrukking voor het eerst gebruikt door de Boston Herald in 1918. En 37 jaar later, in 1955, had The Sporting News het over speedballers; pitchers die veel fastballen gooien.

Maar dat betekent natuurlijk niet gelijk dat speeball ooit een gangbare term was voor fastball. Sterker nog, het lijkt er op dat er verder geen voorbeelden bekend zijn waarin het woord gebruikt wordt. Wie googelt naar speedball, komt behalve het artikel van NBC alleen maar andere verwijzingen naar Glory Days tegen.

Rechtsveld

Om de ware reden voor het afwijkende honkbaljargon van Springsteen te vinden, moeten we waarschijnlijk naar een artikel van The New York Times. De krant ging op zoek naar die ‘big baseball player’ uit Glory Days en kwam terecht bij Jeo DePugh, die ooit met Springsteen in een team speelde.

En wat blijkt? Volgens DePugh stond The Boss (of Saddie, zoals ze hem toen noemden) in het rechtsveld. De positie waar recreatieve (en jeugd-)teams de wat mindere spelers neerzetten omdat ze daar de minste schade aanrichten.

Het is dus waarschijnlijker dat Springsteen niet zo heel veel van honkbal afwist en wat termen door elkaar haalde. Niet dat er, een NBC-blogger uitgezonderd, ook maar iemand was die geloofde dat hij als een sporthistoricus door krantenarchieven heeft zitten wroeten natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *