‘Waarom geen aandacht voor zaken die wél goed gaan?’

Nothing happened

“Gouda verplicht 5-jarigen de afwas te doen,” kopte het AD onlangs. Reageren onder het artikel was niet mogelijk, maar je ziet ze al tekeergaan, de reaguurders: ‘Tjongejonge, gaat het zo slecht met Nederland dat we dreumesen ook al aan het werk moeten zetten?’

Volgens Eric de Kluis, hoofdredacteur van ambtenarenvakblad Binnenlands Bestuur, valt dat wel mee. De zaak ligt wat genuanceerder dan het AD doet geloven, zo schrijft hij. De krant bericht nu namelijk over een onderdeel van een veel bredere regelgeving, terwijl daar ook zaken in staan die iedereen heel logisch vindt:

“Voor hetzelfde geld had er gestaan: ‘Gemeenten willen niet meebetalen aan bed opmaken 12-jarigen’, of ‘Gemeenten vinden dat jongeren van 22 boodschappen kunnen doen’. Maar ja, dat bekt toch een stuk minder lekker.”

Drogredenering

Met andere woorden: media moeten de excessen negeren omdat er ook veel goed gaat. Een typische drogredenering die je wel vaker ziet vanuit een hoek die niet zo positief in het nieuws komt.

Neem het betoog van dj Aaron Friedman op de website DJB Weekly. Volgens hem is de dance-scene het ondergeschoven kindje van de uitgaans- en muziekscene. Hij klaagt dat veel mensen onterecht een verkeerd beeld hebben van de wereld van elektronische dansmuziek. Een van de redenen daarvoor, zo schrijft hij, is dat het nieuws alleen gaat over zaken die verkeerd gaan:

“Wanneer ik dan op maandag de krant opensla, lees ik niets over de tienduizenden mensen die de nacht van hun leven hebben gehad of over het feit dat er geen enkel gevecht is uitgebroken. Nee, een bericht van politie Amstelland over de hooguit tientallen arrestaties voor drugsbezit, dat meestal minimaal blijkt te zijn.”

Hooligans

Ook uit andere kringen klinkt regelmatig een soortgelijk geluid. Waarom alleen aandacht voor hooligans en niet voor die vader die met zijn zoon gewoon naar een voetbalwedstrijd komt kijken? En waarom gaat het bij kickboksgala’s alleen over de vechtpartijen buiten de ring?

Als je in de hoek zit waar de klappen vallen is het natuurlijk ook niet leuk. Als house-dj wil je niet de hele week uitleggen dat je heus niet elk weekend een kilo speed in je neus duwt. Voor een ambtenaar is het niet prettig om verjaardagen uit te leggen dat het niet je taak is om alleen maar onzinnige regels op te stellen.

Maar om daar nieuwsmedia de schuld van te geven, is niet helemaal eerlijk. Je kan het hen niet kwalijk niet nemen dat ze berichten over de excessen. Juist die afwijking van het normale is wat het nieuws maakt. Want wie is er geïnteresseerd in verhalen over voetbalsupporters die gewoon naar het stadion gaan en juichen bij een doelpunt? Over een feestganger die rond 12 uur besloot zijn kunsten te vertonen op de dansvloer? Kort samengevat: over zaken die zo alledaags zijn dat ze geen nieuwswaarde hebben?

Niet bevorderlijk

Bovendien, stel eens voor hoe de voorpagina van een nieuwssite er uit zou zien als iedereen die klaagt over negatieve aandacht toch zijn zin zou krijgen. Wat voor koppen zou dát opleveren?

  • Géén arrestaties bij housefeest
  • Kickbokser slaat niemand in elkaar in discotheek

Of het voorbeeld van De Kluis:

  • Gemeente wil niet meebetalen aan opruimen kamer 12-jarige

Dat het dus al nieuws is als het gewoon een keer normaal gaat. ‘De gemeente maakt zowaar een begrijpelijke regel, dat mag ook wel in de krant.’ Lijkt me ook niet bevorderlijk voor een beter imago.

Afbeelding: Wally Gobetz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *