Koninklijk reaguren

Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander publiceerde, samen met vrouw Maxima en moeder Beatrix, een brief op de site van het Koninklijk Huis, waarin hij iedereen bedankt voor de reacties op de troonswisseling een maand geleden.

‘De grote aantallen maken individuele beantwoording helaas onhaalbaar, maar langs deze weg willen we laten weten hoezeer wij Uw brieven, kaarten, e-mails en postpakketten op prijs hebben gesteld.’

Dat is nog eens andere koek dan die ‘HEEL VEEL DANK!!!!!’-sms een maand geleden. Waarom ineens zo formeel?

‘Ik heb enorm op m’n kop gekregen vanwege die sms,’ vertelt Willem-Alexander. ‘Vanaf nu moet alles wat ik naar buiten stuur via de afdeling communicatie.’

Maar was het dan ook niet een beetje koning-onwaardig? Zo’n sms vol kapitalen en dubbele uitroeptekens?

Hij haalt z’n schouders op. ‘Als jij het zegt.’ Een pr-functionaris schraapt haar keel. Willem-Alexander: ‘Ik bedoel natuurlijk dat ik professioneler had moeten communiceren. Ik heb immers een voorbeeldfunctie.’

De rest van het gesprek loopt naar volle tevredenheid van de communicatie-medewerkster. Willem-Alexander vertelt over zijn aanstaande kennismakingstoer door Nederland. ‘Ik heb er zin in.’ Hij doet z’n best om er opgewekt bij te kijken.

Als onze conversatie ten einde loopt, moet de pr-vrouw door naar een volgende afspraak. Nog even onder vier ogen met Willem-Alexander zie ik m’n kans schoon. Is hij eigenlijk wel gelukkig?

Er verschijnt een kleine glimlach op het gezicht van de koning. Fluisterend: ‘Ze controleert niet alles wat ik zeg hoor. Ik reaguur stiekem veel op internet. De Telegraaf, Elsevier. Alleen Geenstijl niet meer, daar hebben ze me weggejorist.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *