Sport in Amerika: wie kan het volkslied het langste rekken?

Super Bowl XLVII

Het kan je bijna niet zijn ontgaan, afgelopen weekend vond in Amerika de Super Bowl plaats, een van de grootste sportevenementen ter wereld. Dat laatste geldt trouwens op meerdere fronten. Voor de football-finale aanving, vond er namelijk nog een andere wedstrijd plaats: wie de langste versie van het volkslied ten gehore kan brengen.

In Europa is het eigenlijk alleen bij interlands gebruikelijk om het volkslied te laten horen. Maar aan de andere kant van de grote plas wordt the national anthem voor élke wedstrijd gezongen. Het maakt niet uit of het gaat om een final game van de World Series, een wedstrijd in het midden van het football-seizoen of een amateurwedstrijd in een van de onderste ijshockeyklasses. Voor de wedstrijd klinkt in Amerika gewoon het volkslied. Altijd.

Amerikaanse sportcultuur

Deze traditie is ontstaan in het honkbal tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen spelers van The Cubs en Red Sox voor aanvang van de wedstrijd, begeleid door The Star-Spangled Banner, om de vlag gingen staan. Een wereldoorlog later werd dit ritueel opnieuw opgepakt, waarna het zich ook uitbreidde naar andere sporten. Sindsdien is het een niet meer weg te denken onderdeel van de Amerikaanse sportcultuur.

Overigens veranderde het ritueel hier en daar wel wat. Waar spelers tijdens de wereldoorlogen de vlag salueerden, volstaat het nu om de pet af te doen en de rechterhand op de borst te leggen. En in het afgelopen decennium lijkt er een nieuw spelelement aan te zijn toegevoegd: de strijd om wie het volkslied het langste kan rekken.

Competitiviteit

Omdat we het hebben over een land dat bekend staat om zijn competitiviteit (een gelijkspel is in de meeste Amerikaanse sporten niet mogelijk) zal het niet verbazen dat dit al gauw uit de klauwen liep. Op de site van USA Today staat te lezen dat Alicia Keys afgelopen zondag een nieuw record vestigde door 156,4 seconden te doen over The Star-Spangled Banner. Het vorige record stamde uit 1994 en stond op naam van Natalie Cole, die 152 seconden wist te vullen.

Ter vergelijking: Kelly Clarkson deed er vorig jaar ‘slechts’ 90 seconden over om het volkslied voor aanvang van de Super Bowl te zingen. En als het Nederlands elftal woensdag aantreedt tegen Italië zal het Wilhelmus ongeveer 50 seconden klinken. In de tijd die Keys afgelopen zondag nodig had, zou het Oranje-legioen dus al in het vierde couplet kunnen zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *