Hipster, maak je niet druk

instagram

Instagram-gebruikers zijn boos. Vanaf 16 januari mag het bedrijf foto’s die met de applicatie worden gemaakt doorverkopen aan derden. Zonder dat de maker er een cent van krijgt. Maar gekke hipsters toch, maak je niet druk. Op die vergeelde foto’s van Starbucks-bekers zit helemaal niemand te wachten.

Voor wie niet weet wat het is: Instagram is een mobiele app waarmee je foto’s bewust overbelicht of laat vergelen zodat ze er ouder uitzien. De software wordt over het algemeen gebruikt door hipsters, pretentieuze jongeren met een voorliefde voor Steve Jobs en Starbucks, die er vooral foto’s van hun eten of drinken mee maken.

Klinkt dat al raar? Wacht dan maar tot je hoort wat Facebook voor de overname van de applicatie betaalde: 1 miljard dollar. Zonder dat er ook nog maar enige omzet was gedraaid, het gebruik van Instagram is namelijk gratis.

starbucks
Je leest het goed, dit soort effecten creëer je met Instagram helemaal gratis!

Van dat geld wil de online gigant blijkbaar wat terugverdienen, want in de nieuwe Instagram-gebruiksvoorwaarden staat dat het die foto’s vanaf 16 januari mag doorverkopen. Dat leidde tot nogal wat ophef onder de gebruikers, sommigen zegden gelijk hun account op.

Even voor de goede orde, het gaat hier niet om afbeeldingen van professionals. We hebben het hier voor het overgrote deel gewoon over foto’s die met een mobiele telefoon zijn gemaakt. En daarna zijn verpest voor een apart effect.

Geen koper dus die daar op zit te wachten. Om hysterisch te doen alsof dat wel zo is moet je wel behoorlijke waanideeën hebben. Of gewoon een aanstellerige hipster zijn natuurlijk.

UPDATE (19 december, 18.30 uur): “Het was allemaal een misverstand,” zegt Instagram een dag later. “We willen die foto’s van jullie helemaal niet verkopen.” Voor de zekerheid past het de algemene voorwaarden aan. Desondanks blijven veel gebruikers boos.

2 thoughts on “Hipster, maak je niet druk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *