Docu: Moulinsart toont ware gezicht

Moulinsart

Op Uitzending Gemist stuitte ik op Beeldverhaal, een zestiendelige docu-serie waarin tekenaar Jean-Marc van Tol met verschillende mensen uit de internationale stripwereld praat over, hoe kan het ook anders, het beeldverhaal. Vooral de aflevering over Hergé is interessant.

De achtergrondinformatie over de geestelijk vader van Kuifje gaat een stuk dieper dan die in het deel over Amerikaanse superhelden, waar X-Men-schrijver Chris Claremont het succes van superheldenstrips aan de andere kant van de oceaan toeschrijft aan het feit “dat Amerika het enige westerse land is waar iemand uit een etnische minderheid president zou kunnen worden.”

Arrogantie

Maar de Kuifje-aflevering wordt vooral tegen het einde boeiend, als Van Tol (al dan niet bedoeld) de arrogante houding blootlegt van Moulinsart, de maatschappij die de belangen van de erven Hergé behartigt: “Wij houden Kuifje al tachtig jaar levend.”

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Moulinsart, vernoemd naar de Franstalige benaming van het dorp Molensloot waar veel Kuifje-verhalen zich afspelen, beheert sinds het overlijden van Hergé zijn auteursrechten. Aan het roer van de maatschappij staan Hergés tweede vrouw en haar huidige echtgenoot. De twee staan er als sinds de jaren 90 om bekend streng op te treden tegen iedereen die in hun ogen inbreuk maakt op hun copyright. En dat gaat soms behoorlijk ver.

Claims voor fanclubs

Denk bijvoorbeeld aan de keer dat de maatschappij het gemunt had op een verzamelaar omdat hij meewerkte aan exposities. Of die keer dat medewerkers van Moulinsart midden in de nacht aanbelden bij de bovenburen van een antiquair die namaakbeeldjes van Kuifje in de etalage had liggen. Of deze toevallig de sleutel hadden zodat de vertegenwoordigers de beeldjes in beslag konden nemen.

De meest onvoorstelbare actie blijft echter degene toen ze verschillende Kuifje-fanclubs claims van tienduizenden euro’s stuurden voor het onderling uitwisselen van afbeeldingen. Sommige van die verenigingen hadden een paar honderd leden, de rekening kon dus al gauw oplopen tot honderden euro’s per lid.

Schoolpleinen afstruinen

Aan het einde van de Hergé-aflevering van Beeldverhaal gaat het over de auteursrechten van Hergé, en dat die ooit zullen verlopen. “Dan kan iedereen zijn eigen T-shirt van Kuifje maken,” vertelt een medewerker van Moulinsart. Om er waarschuwend aan toe te voegen: “Maar tot die tijd dus niet.” Je ziet ze er voor aan, om met een stapel rechtszaakpapieren de schoolpleinen af te struinen op zoek naar namaak-Kuifje-kleding.

De opvallendste uitspraak die Moulinsart in de docu-serie doet, is overigens nog wel die waarin het beweert Kuifje al tachtig jaar lang (dus ook al voor de dood van Hergé) in leven te houden. Een beetje kenner begrijpt namelijk dat de verhalen van Kuifje dat prima zelf kunnen.

Afbeelding: elPadawan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *