From zero to Hero, Brinkman ging van zuiplap naar PVV-partijgeweten

Hero Brinkman

Hero Brinkman stapt uit de PVV. De man die in eerste instantie bekend werd door zich in een dronken bui agressief te gedragen, werd al snel de stem van redelijkheid binnen zijn partij. Nu gaat hij verder als eenmansfractie. “De PVV draait alleen om Wilders. Al mijn pogingen om te democratiseren zijn gedwarsboomd.”

In 2009 kwam Brinkman in het nieuws door zich agressief uit te laten in de bar van Nieuwspoort. De barman riep hoogste tijd, maar zoals vaker met dronkenlappen was de parlementariër het daar niet mee eens. Door zijn vuisten te laten spreken zou hij zich vervolgens een plek achter de toog hebben proberen te bemachtigen om zelf maar een biertje te tappen.

Brievenbusplassers en vrouwenmishandelaars

Het was niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat de PVV met LPF-achtige toestanden werd geassocieerd. Nog voor de dronkenmans-actie in Nieuwspoort haalde PVV’er Dion Graus de kranten omdat hij zijn vrouw zou hebben mishandeld. Dan waren er later ook nog Eric Lucassen, die door de brievenbussen van zijn buren dreigde te plassen, Richard de Mos die loog over zijn cv en James Sharpe die met zijn spikes een mede-atleet in het gezicht stak.

Maar terwijl een tierende Geert Wilders en zijn losgeslagen partijgenoten het beeld van PVV als ongeleid projectiel bleven versterken, ontwikkelde Brinkman zich steeds meer als de stem van redelijkheid binnen zijn partij. Het leek er op dat zijn strapatsen in Nieuwspoort tot een eenmalige zonde behoorden. Hij pleitte meerdere malen voor een democratischere PVV en gaf tegengas als zijn fractieleider weer eens uit de bocht vloog.


Brinkman pleit 10 mei 2010 bij Pauw & Witteman voor een democratischere PVV.

Aan die periode is nu een einde gekomen. Brinkman stapt uit de PVV. Volgens hem is het niet mogelijk om de partij te veranderen. Ook heeft hij moeite met de manier waarop de PVV over moslims praat. “Je moet mensen niet wegzetten als tweederangs burgers.”

Van zuiplap tot partijgeweten

De man die begon als zuiplap en uitgroeide tot het partijgeweten gaat (toch nog een beetje in de stijl van de LPF) verder als eenmansfractie. Wilders blijft achter met zijn groep vermeende vrouwenmishandelaars en brievenbusplassers.

Wie had dat gedacht, dat een Tweede Kamerfractie er op achteruit gaat omdat een drinkebroer met losse handjes ontslag neemt.

Afbeelding: Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *