Vrij internet (voorgoed) voorbij?

Vrij internet voorgoed voorbij?

“Hopelijk raken we er niet aan gewend,” twitterde Bits of Freedom. De stichting die opkomt voor digitale burgerrechten stuurde gisteren een screenshot in het rond waarop te zien is wat Ziggo-klanten krijgen te zien als zij The Pirate Bay proberen te bezoeken. Abonnees van XS4ALL krijgen met ingang van vandaag een soortgelijke melding te zien.

Voor wie de laatste tijd in een grot leefde: internetproviders Ziggo en XS4ALL mogen hun klanten vanaf vandaag geen toegang meer geven tot torrentsite The Pirate Bay. BREIN spande hiertoe succesvol een rechtszaak aan, nadat het vorige pogingen zag stranden. Verder kan de auteursrechtenstichting vanaf nu webadressen aanleveren die de twee internetdienstverleners zonder tussenkomst van de rechter moeten blokkeren. Enige voorwaarde is dat The Pirate Bay via deze ip-adressen of domeinnamen te bereiken is. Als het aan BREIN ligt, geldt dit zo snel mogelijk ook voor andere providers.

Hellend vlak

De grote vraag die nu rijst: is dit het begin van het einde van het vrije internet in Nederland? Volgens BREIN-directeur Tim Kuik hoeven we ons daar geen zorgen om te maken: “Het gaat hier maar om één website. Een site bovendien die willens en wetens tegen de wet en rechterlijke vonnissen volhardt in illegale handel.”

Toch is Bits of Freedom bezorgd. De organisatie vreest een hellend vlak: “Dit soort websiteblokkades werken inbreuk op privacy en communicatievrijheid verder in de hand. De drempel tot het blokkeren van websites wordt steeds lager.”

Het is inderdaad nog de vraag of BREIN het hier bij laat. Nu de stichting bloed proeft, zal het ongetwijfeld doorjagen op overige sites waar auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt gedeeld. Om nog maar te zwijgen over andere groepen die nu hun kans schoon zien andere sites offline te halen. Bijvoorbeeld omdat er een mening op staat die ze niet aanstaat. “Er zijn veel partijen die graag zouden willen dat bepaalde informatie op internet onzichtbaar wordt. De deur is voor hen nu geopend,” stelt Niels Huijbregts, woordvoerder van XS4ALL.

Netneutraliteit

Een vonnis dat dus weldegelijk reden geeft tot zorgen. Maar hoe definitief is de uitspraak? De Eerste Kamer staat op het punt een nieuwe Telecomwet aan te nemen waarin netneutraliteit wettelijk gegarandeerd is. Grof gezegd komt het er op neer dat internetproviders slechts doorgeefluiken zijn en zich niet mogen bemoeien met de inhoud van hun dataverkeer. Dat zou dus betekenen dat als deze wet van kracht gaat, XS4ALL en Ziggo The Pirate Bay niet eens meer mógen blokkeren. Toch?

“Helaas,” legt Tim Toornvliet van Bits of Freedom uit. “Wettelijke netneutraliteit gaat niets aan dit vonnis veranderen. In het wetsartikel is een uitzondering opgenomen dat ingrijpen in het verkeer toelaat als dat op grond van een rechterlijke uitspraak gebeurt.”

Hoger beroep

Alle hoop is dus gevestigd op een nieuwe rechtszaak. Hoewel Kuik van mening is dat het huidige vonnis goed is gemotiveerd en “niet zoveel kans maakt te worden veranderd in hoger beroep,” gaan zowel XS4ALL en Ziggo in verzet tegen de uitspraak. Via woordvoerder Erik van Doeselaar laat Ziggo weten “voldoende mogelijkheden te zien om het met succes te kunnen aanvechten.”

XS4ALL is nog een stuk stelliger. “Iedereen heeft het recht om informatie tot zich te nemen zonder daarin door enige autoriteit beperkt te worden, tenzij een wet of een uitspraak van de rechter anders zegt. De juiste procedure zou dus zijn dat BREIN bij elke aanvulling van de zwarte lijst langs de rechter moet. Zo kan gecontroleerd worden of deze organisatie die macht niet te ruim gebruikt, en of er geen fouten gemaakt zijn. De rechter in hoger beroep zal het ongetwijfeld met ons eens zijn dat dit deel van het vonnis een grote vergissing is geweest,” aldus Huijbregts.

Het is voor het vrije internet in Nederland te hopen dat XS4ALL gelijk krijgt en de overwinning van BREIN een tijdelijke blijkt te zijn. Dat we niet gewend raken aan schermen als deze. Tot die tijd moeten abonnees van Ziggo en XS4ALL het maar doen met een van de vele manieren om de blokkade van The Pirate Bay te omzeilen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *