Media te eerbiedig voor Oranjes

Media te eerbiedig voor Oranjes

Als we de lokale berichtgeving mogen geloven, konden ze in Noord-Korea maar moeilijk omgaan met het verlies van hun grote leider Kim Jong-il. Een omroepster las het overlijdensbericht huilend voor, menigtes gingen hysterisch de straat op en getuige de jammerende vogels kon zelfs de natuur het niet verkroppen.

Hier moesten we nogal lachen om deze uitheemse propaganda. Terwijl Nederlandse media, als we heel eerlijk zijn, voor een soortgelijke aanpak kiezen als het gaat om onze koninklijke familie.

“Heel Nederland leeft mee met de Oranjes,” zei premier Rutte vorige week vrijdag. Even daarvoor was bekend geworden dat prins Friso eerder die dag was bedolven onder een lawine. Nu worden zijn woorden nog als citaat gebracht, maar kijkend naar het verleden moeten we er niet gek van opkijken dat ze als feit worden gepresenteerd, mocht Friso aan zijn verwondingen komen te overlijden.

Rouwende natie

Toen prins Claus in 2002 doodging, meldde het Nederlands Dagblad namelijk dat het hele land hier bedroefd om was. Anderhalf jaar later, kopte RTL Nieuws dat de natie rouwde om prinses Juliana. En een paar maanden later, na het overlijden van prins Bernhard, op de site van Nova: “Nederland rouwt na dood prins.”

Afgaande op die koppen zou je denken dat iedereen in Nederland in zak en as zit als er iemand van de Oranjes komt te overlijden. Ondertussen weten we allemaal dat dit een beetje overdreven is. Hoe hard het misschien ook is, de grappen komen sneller op gang dan de rouwstoet.

Vrijwillig

Natuurlijk kunnen we de koninklijke familie niet vergelijken met een dictator als Kim Jong-il. Maar juist daarom is de manier waarop media met hun wee omgaan zo verbazingwekkend. Hier geen staatsredacteuren die het nieuws bepalen of menigtes die onder bedreiging van strafkampen rouwen voor de camera’s.

Nee, in Nederland kiest de journalistiek er vrijwillig voor de geliefdheid van onze koninklijke familie wat te aan te dikken. En dat is eigenlijk nog veel erger.

Afbeelding: Wout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *