Leuk meedoen met Rutger Castricum

Rutger Castricum

Van de week kreeg Rutger Castricum de wind voren in De Wereld Draait Door. Zijn interviewtechniek zou getuigen van weinig fatsoen. Zelf haalt hij er zijn schouders voor op. “Een opblaasdildo op iemands hoofd zetten, dat is gewoon goede journalistiek. Bij DWDD zijn ze alleen te oud om dat te begrijpen.” Op pad met de Powned-verslaggever in het gebouw van de Tweede Kamer.

“Mark, ouwe rukker! Nog geneukt?” Castricum komt met getrokken roze microfoon op de premier afgelopen. “Ja, ik zag je wel kijken hoor, naar de borsten van Melanie Schultz. Wat een joekels hè?” Als Rutte schaterend de hoek om is, kijkt de verslaggever naar zijn cameraman. “Jezus, wat een goed interview. En Mark deed heel leuk mee!”

Kritiek

Eerder deze week werd Castricum in De Wereld Draait Door bekritiseerd vanwege de manier waarop hij journalistiek bedrijft. Frénk van der Linden en Felix Rottenberg vonden zijn stijl van interviewen meer weg hebben van cabaret. Bovendien zou hij te onbeschoft zijn. Jan Mulder deed er een schepje bovenop door te stellen dat hij af en toe best wat betere vragen mocht stellen.

“Komt door de generatiekloof,” weet Castricum. “Die gasten zijn te oud om te begrijpen wat jongeren bezig houdt. De netwerkgeneratie zit echt niet meer te wachten op inhoudelijke vragen en antwoorden. Die willen dat je er af en toe wat grove taal in gooit en practical jokes uithaalt. Godverdomme zeggen tegen een SGP’er, van dat werk. Politiek hoeft helemaal niet saai te zijn, het mag best lekker gek.”

Opblaasdildo

Om te laten zien wat hij bedoelt wijst hij op Jakhals Erik, die een eindje verderop een heftig tegenstribbelende minister Rosenthal een opblaasdildo op het hoofd probeert te zetten. “Dat is nou goede journalistiek. Kinderachtig alleen van zo’n Rosenthal dat hij niet gewoon even leuk mee doet.”

In De Wereld Draait Door werd ook gesteld dat Castricum had bijgedragen aan de val van PvdA-leider Cohen. De verslaggever schudt zijn hoofd. “Dat heeft Job toch echt aan zichzelf te danken. Wat een stijve man, kan helemáál niet met mij omgaan. Pasgeleden bijvoorbeeld, wilde ik met hem naar een karaoke-bar, om Wij zijn twee vrienden te zingen. Ik als Christiaan en hij verkleed als Marsupilami. Vinden de kijkers leuk, maar hij weigerde. Dan zul je het nooit ver schoppen als politicus.”

Op z’n Grieks

Plots komt minister De Jager aangelopen en breekt de Powned-verslaggever het gesprek af. “Sorry, ik moet hem even vragen of hij het graag op z’n Grieks doet. Je weet wel, vanwege de economie en zijn geaardheid.” Giechelend spoedt hij richting de minister van Financiën. In zijn hand houdt hij een cadeautje vast, aan de vorm te zien een buttplug. “Kom op Jan Kees, vind je best lekker. Gewoon even leuk meedoen.”

Foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *