Zeven aanwijzingen dat je op het jaren 90-internet bent beland

Jaren 90-internet

Dus je bent zojuist wakker geworden in een kamer met posters van de Backstreet Boys aan de muur. Op grond ligt een Furbypop, uit de kamer naast je komt keiharde gabbermuziek. En in plaats van je druk te maken over hoe je op de slaapkamer van een tienermeisje bent terechtgekomen, vraag jij je af of je soms in de jaren negentig bent beland.

Er zijn twee manieren om daar achter te komen. Een is bij de deur van de Party Animals-muziek aan te kloppen om het te vragen, met het risico dat je in elkaar wordt geslagen door de doorgesnoven gabberbroer van het meisje. De tweede optie is een computer te vinden met een internetverbinding en aan de hand van onderstaande zeven signalen uit te vinden of je de millenniumwisseling nog een keer mag meemaken.

Welke kies je? Juist, dat dacht ik al. Ga zitten, start die computer op en maak verbinding met internet.

1. De modem maakt een lawaai van jewelste

Vrouw die per ongeluk de telefoon oppakt en de internetverbinding van haar man verbreekt

We hebben net al vastgesteld dat je in een vreemd huis bent beland en dat je je serieus afvraagt of je terug in de tijd bent gereisd. De kans is dus groot dat het gisteravond een beetje uit de hand is gelopen en je een knallende koppijn hebt. Dat gepiep en gekraak dat uit de computer komt  zal dan ook niet het leukste om nu aan te horen, daar had ik je van tevoren misschien wel even kunnen waarschuwen – mijn excuses. Houd in ieder geval nog even vol, dat is het geluid van de inbelmodem die verbinding maakt met het internet. En ook gelijk de eerste hint dat je daadwerkelijk bent teruggereisd in de tijd. Nu maar hopen dat niemand de telefoon oppakt en zo je verbinding verbreekt voordat je de rest van de checklist hebt afgewerkt.

2. Je komt op een site met een gastenboek

baywatch

‘Welkom op mijn Baywatch-fansite. Laat een bericht achter in mijn gastenboek.’ Sterke aanwijzing dat je te maken hebt met een website uit de jaren 90. Destijds was het als webmaster nog niet zo makkelijk om je bezoekers onder elke foto of regel tekst een reactie te laten plaatsen. En omdat site-eigenaars wel graag aan de wereld wilden tonen dat tante Gerrie en ome Ron het zo’n mooie website vonden (‘heel mooi gedaan jongen, ik wist niet dat jij zo goed was met computers’), gaven zij de mogelijkheid een reactie achter te laten in een gastenboek. Maar ook het feit dat je op een fansite over Baywatch bent beland is een niet te onderschatten indicator.

3. De site heeft een pagina met alleen maar links

Hyperlink

Vooral halverwege de jaren 90 zaten er nog niet zoveel mensen op internet als nu. Nog minder mensen hadden een eigen website, laat staan over hetzelfde onderwerp als jij. Het wereldje was klein en als jij een internetpagina maakte over Los del Río was de kans groot dat je in contact kwam met andere mensen met een site over de Macarena. De meest logische vervolgstap was dat je dan links naar elkaars website plaatste. Let wel: op een speciaal daarvoor bestemde pagina. Bijna elke site had dus een sectie waar alleen maar links naar andere websites op stonden. Omdat je elkaar wat extra bezoekers gunde, maar ook omdat je eigenlijk niet zo heel veel over die dans te vertellen had en je zo wat extra sitevulling had.

4. Je ziet in een oogopslag hoeveel bezoekers je voorgingen

Tellen

Zie je ergens staan ‘U bent bezoeker nummer 2031’? Nog een sterke hint dat je op een jaren 90-website zit. Overigens liegt de teller. Het zegt namelijk helemaal niets over het aantal bezoekers, wel over het aantal pageviews. Elke keer dat de pagina wordt geladen, verspringt het tellertje een omhoog. Van dat aantal is 90 procent afkomstig van de webmaster die zijn site bezocht om te kijken of zijn bezoekersaantal al gestegen was. Maar een kniesoor die daar op let.

5. Je valt flauw

passed-out

Oeh, sorry, ook hier had ik je van tevoren voor kunnen waarschuwen. In de jaren 90 was het gebruikelijk om sites vol te proppen met animated gifs, bewegende afbeeldingen. Dat je net op de grond wakker werd en in je broek hebt geplast betekent waarschijnlijk dat je op een site bent beland met zoveel dansende baby’s en vliegende enveloppen dat er een stroboscoop-effect optrad en jij flauwviel. Ga snel naar een andere site waar we verder kijken voor hint 6.

6. Het hele internet lijkt wel opengebroken

Under construction

Ken je die mensen die je voor elk gerecht dat ze serveren vertellen dat het niet helemaal gelukt is? Van die mensen die uren in de keuken hebben staan zwoegen om de beste zuurkoolstamppot ooit te maken en dan zeggen dat ze maar een halfuurtje hadden om de boel te bereiden? In de jaren 90 was elke webmaster zo. Uit onzekerheid plaatsten ze een afbeelding die vertelde dat hun site ‘under construction’ was. Konden ze daar altijd op wijzen als je hun fanpagina over The Fresh Prince of Bel-Air niet mooi vond.

7. Alles wordt gehost bij GeoCities

Geocities

Kijk eens naar de url van de website waar je nu op zit. Komt daar geocities.com in voor? Ojee, nu moeten we ons zorgen gaan maken. Of beter gezegd: jij moet je zorgen gaan maken. Je bent hoe dan ook terug in de tijd gereisd. De stekker werd er voor GeoCities namelijk in 2009 uitgetrokken, maar toen was het al bijna tien jaar een kasplant. Nu is het alleen nog zaak om te kijken in welk jaar je precies terecht bent geraakt.

Googel eens op 9-11 om te kijken of… Wat zeg je, Google doet het niet? Hmm, probeer Infoseek dan maar. Ach, wie houd ik ook voor de gek. Je bent in de jaren 90 beland. Ik trek m’n handen hier vanaf, als jij straks op een vlinder stapt en daarmee het hele ruimte-tijd-continuüm verpest wil er niets mee te maken hebben. Ga maar op zoek naar een grijze vent met een DeLorean en kijk of hij je kan helpen. Maar wat je ook doet, laat mijn naam erbuiten, hoor je me?

Afbeeldingen: Astoroth, Wikimedia, iStockphoto, Boston Public Library

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *