Vijf totaal willekeurige redenen waarom je een irritante website hebt

Vijf redenen waarom je een irritante website hebt

Als webredacteur of beheerder van een site zijn er een aantal dingen die je je niet kunt veroorloven. Tenminste, als je wilt voorkomen dat iedereen je haat en de kinderen uit de buurt je met stenen bekogelen.

Vijf – totaal willekeurige – redenen waarom mensen jouw website irritant vinden:

1. Je site speelt automatisch muziek af

Moet je je voorstellen dat je in een huis woont met dertien honden, zes baby’s en zevenentwintig ganzen. Allemaal liggen ze rustig te slapen, eindelijk tijd voor jezelf om wat rond te kijken op internet. Begint die website waar je op belandt ineens muziek af te spelen. Net nu je die nieuwe surround sound dolby 8.3 megaphone speakers hebt geïnstalleerd en op vol volume hebt staan. Hele huis wakker, iedereen schreeuwen, weg rust. Wat een ellende!

En dat allemaal omdat meneer de webmaster zonodig een muziekje moest afspelen op zijn site. Je begrijpt waar ik heen wil: voorkom dit soort situaties. Speel geen ongevraagde audio af op je website. Als je een bandsite hebt of je dj-kwaliteiten wilt showen kun je natuurlijk wel voorbeeldmuziek op je site zetten, maar geef bezoekers altijd zelf de keuze om op play te drukken.

Boze gans
Hey Macarena!

2. Je hebt een intropagina

‘Welkom op mijn website over dove katten met een neusafwijking. Klik hier om verder te gaan.’ Nutteloos en irritant. Waarom zou je een bezoeker een extra keer laten klikken voor ze je website binnen mogen?

Maak nooit een intropagina voor je site, niet in html en niet in flash. Onderstaande afbeelding uit een strip van The Oatmeal legt nog eens heel duidelijk uit waarom.

© Oatmeal

3. Je links openen in hetzelfde scherm

In een blogpost als deze, een artikel op een nieuwssite of welke tekst dan ook moeten links openen in een nieuw scherm of tabblad. Geldt zowel voor externe als interne links. Als ik nu bijvoorbeeld tien tips voor het schrijven van een persbericht geef, doe ik dat dus niet in hetzelfde scherm.

Zo is het voor m’n bezoeker makkelijker om na het klikken terug te keren waar hij aan het lezen was. En in het geval van een externe link zorg ik er ook nog eens voor dat hij op mijn site blijft. Win-win!

Andere interne links, zoals in een navigatiebalk laat je natuurlijk wel in hetzelfde scherm openen.

Eenzaam
Kan meneer wel een potje gaan zitten grienen dat iedereen bij hem weg is gelopen, maar hij liet zelf z’n linkjes niet in een nieuw scherm openen.

4. Je hebt onterecht een printericoontje

Wow! Wat een interessant artikel over schapenscheren! Daar maak ik een hard copy van om altijd bij me te houden. Kijk, daar staat nog een printericoon ook. Wat een behulpzame site is dit, die jongen weet niet alleen van schapen, maar blijkbaar ook van websites bouwen. Hoppa, afdrukken maar die printervriendelijke versie. Wacht, wat is dit?! Waarom komen er nou ineens 12 pagina’s uit?

Ik zeg niet dat elke site voor elke pagina een printervriendelijke versie moet aanbieden. Zelf doe ik het op dit blog ook zelden, ik kijk wel uit zeg.

Maar als je dan toch zo’n icoontje op een pagina hebt staan, zorg er dan voor dat er ook echt een printervriendelijke versie uit rolt. Dat betekent dus alleen tekst, misschien het logo van de site en wat afbeeldingen, meer niet. Weet je niet hoe dat moet? Maak dan gebruik van een site als deze.

Vrouw met berg papier
Jantine probeerde zo onopvallend mogelijk te doen, maar iedereen had door dat zij onder werktijd het weerbericht had uitgeprint.

5. Je vraagt of ik zeker weet dat ik de pagina wil verlaten

Op een gegeven moment houdt het op natuurlijk. Ik ben een redelijk persoon en wil best wat geduld met je hebben. Me door een jaarvoorraad papier heen jagen is echter de bloody limit. Wegwezen hier.

Maar wat krijgen we nou? Bij het intikken van een nieuw adres in de browser verschijnt er een pop-up: ‘Weet je zeker dat je deze pagina wilt verlaten?’ Natuurlijk wil ik dat! Je hebt net het hele huis wakker gemaakt met je Macarena!

Niet alleen is zo’n pop-up heel erg irritant, het zorgt er ook voor dat ik je niet meer vertrouw. De enige mensen die dit soort tactieken gebruiken zijn namelijk spam- en virusboeren. Dankzij jouw agressieve manier van bezoekersbehoud moet ik het virusscannertje dus nog een extra dienst laten draaien ook. Ik haat je, en als je me ooit op de straat de weg vraagt zullen we nog wel eens zien of ik je de goede kant uit stuur.

Uitsmijters
Hohoho! Waar denken wij heen te gaan, vriend? Eerst nog een beetje rondklikken, anders gaan we even een stukje met je rijden.

Afbeeldingen: Stuart Hacking, The Oatmeal, Sander van der Wel en iStockphoto

2 thoughts on “Vijf totaal willekeurige redenen waarom je een irritante website hebt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *